Moje poprvé na cestě Střední Amerikou

Když jsem odlétala na svůj zatím nejdelší trípek v životě, vůbec jsem nečekala, že zažiju nějaká „poprvé“. Teda kromě návštěvy nových zemí a konkrétních míst samozřejmě 🙂 No, o to krásnější pak ty „poprvé“ byly. Už dlouho jsem se tolik neradovala, jako když jsem zjistila, co zažiju. A často jsem to dopředu ani nevěděla a rovnou se to dělo.

Bytí na maličkém ostrově s pár turisty a domorodci

Bylo to na ostrovech v San Blas a na ten výlet jsem se mega těšila. Hlavně na to, jak po náročným konci roku, konci v práci a hektickým časem před odletem pořádně vypnu. Když jsem tam dorazila a ubytovala se ve svý chýši, chvilku mě přepadly myšlenky, co všechno tady na mě v noci vyleze a že by se hodila aspoň moskytiéra. Ale po celým dni prožitým na pláži, v moři a v houpací síti, bez telefonu, signálu a elektřiny se tyto myšlenky už nevracely. Prostě jsem si užila ráj na zemi se vším všudy a nevyměnila bych to za nic na světě.

Setkání se hvězdicemi

Tohle pro mě bylo úplně nadpozemský. Když jsem dojela do Bocas del Toro, psala mi kamarádka o pláži s hvězdicemi. V tu chvíli bylo jasný, že musím vymyslet, jak se tam dostat. Povedlo se, jezdil tam místní autobus a já si užila tuhle nádheru. Průzračná voda, úzká pláž, džungle kolem a spokojená já. Hvězdic tam bylo spousty, stejně tak jako tabulí, že se na ně nesahá. Jsem mega vděčná za to, že to lidé už dodržují (a že se zvedá povědomí o tom, že když na ní sáhnete, tak ona prostě umře). Jsou to nádherná stvoření, která nás učí klidu a užívání si prostého bytí. Jeden z top zážitků mé cesty.

Setkání s lenochody ve volné přírodě

Když jsem na hostelu v La Fortuně (Costa Rica) koumala, co bych mohla podniknout, a zjistila, že je možnost tam vidět lenochody, byla jsem úplně u vytržení. Nevím, jak to máte vy, když vidíte lenochoda třeba v animáku, ale ve mně se probudí malý radostný dítě 😀 Prostě se nejde nesmát a necítit absolutní štěstí 😀 Cesta k lenochodovi byla trošku trnitá, ale povedla se a já skutečně dva viděla. Byl to super trail, kde jsem potkala třeba i tukany, velké motýly, kolibříky a po dlouhé době viděla kakao růst přímo na stromech. Do La Fortuny se jezdí spíš kvůli sopce Arenal, ale já tam jela evidentně kvůli lenochodům.

Viditelná láva v kráteru

3 noci v Granadě byly na doporučení mé kamarádky Lí, která mi dala i tipy na výlety. Prej „musíš na sopku Masaya, to je must have“. Teprve na hostelu jsem zjistila proč. Na plakátech na recepci byly fotky noční sopky a zářící lávy. Ty vole, no tak tam fakt musím! Jela jsem hned odpoledne po check inu a bylo to dechberoucí. Ne tak, jak slibují obrázky, protože kdyby ta láva takhle tekla, tak nás tam asi nepustěj, ale zážitek úžasnej. Vidět něco tak silnýho i smrtícího bylo prostě jedno velký vau!

Koupačka v kráterovým jezeře

Už jste se někdy koupali v sopce? Já už jo a bylo to mega! Ve výsledku se to sice moc neliší od koupání v jakýmkoliv jiným jezeře, ale to uvědomění, že to, kde teď jsem, dřív bývala aktivní sopka, bylo až magický. V celém míste byl až neuvěřitelný klid, teda dokud nedojel autobus plnej mlaďáku s rum punchem v barelech 😀 Ale naštěstí tam nebyli dlouho, měli zaplacený výlet, a tak museli dál. Já si jela po svý ose, tak jsem tam mohla strávit celý odpoledne. A bylo to moc fajn.

Volcano boarding

Takový to když vy v ČR máte sníh a já v Nicarague ne, tak se jdu svézt na bobech z vulkánu 😀 Nahoru si to prkno táhnete pěkně sami (nebo si můžete zaplatit nosiče) a pak si celou tu sopku sjedete. Rychlost si ovládáte jak chcete a já to teda pustila pořádně. A bylo to tak rychlý, že jsem se cestou skoro ani nestihla bát 😀 Jen chvíli jsem pak snažila brzdit, ale stejně mi to už v tý rychlosti nešlo, takže jsem se tomu oddala a užila si neskutečnej adrenalin. Pokud někde ještě tuhle možnost potkám, určitě využiju! Byl to další s top zážitků mý cesty.

Lezení po skalách

Já jsem na tohle celkem srábek a vlastně ani nikdy nebyla příležitost to někde vyzkoušet (samotnou by mě to ani nenapadlo něco takovýho vyhledávat), a tak to muselo přijít uprostřed džungle v Salvadoru 😀 V Salvadoru už se ke mně připojila Lí a vydaly jsme se spolu na vodopády. Že si dáme prostě chill u vody. No, nemohly jsme se víc mýlit.

Cestou nás odchytl průvodce, který říkal, že to samy nedáme a doporučuje, abychom ho vzaly s sebou. Nenechal si vysvětlit, že nepotřebujeme projít všech 7 vodopádů, ale chceme kempnout u prvního, kterej potkáme. Tak jsme si ho zaplatily a společně vyrazili.

Často jsme se brodili vodou a já to pak už vzdala a brodila se v botách. Když jsme došli ke čtvrtému vodopádu, tak týpek řekl, že cesta vede vzhůru. Ptaly jsme se, jestli můžeme jít zpátky a ne vpřed, tak prej můžeme, ale horem je to jednodušší cesta 😀 No tak jsme vyrazili. Občas pěkně kolmý lezení po mokrých skalách, po kterých tekl vodopád. Bez jištění (promiň, mami). Adrenalin level nekonečno a nahoře neskutečný štěstí. Že žiju a že jsem to zvládla. Příště bych se radši jistila, ale zážitek to byl neskutečnej.

Vyjížďka na koni

Asi hodně lidem se může zdát neuvěřitelný, že jsem ještě nikdy nejela na koni (možná jako dítě na poníkovi někde na hřišti za Sokolovnou). Ale prostě nejela a nikdy mě to netáhlo. Jenže pak jsme se objevily v Hondurasu, v Copánu, a tam to tak nějak vyplynulo. A byl to fakt super nápad! Projíždět se po kopcích, v džungli, navštívit místní vesničku domorodců a užívat si neskutečný výhledy. Zažít to bylo fakt super, ale s mojí hypermobilitou není kůň úplně top dopravní prostředek 😀 Ale kámoš to byl skvělej a jmenoval se Panáček.

Opékání Marshmallow na lávě

To jsme si takhle s tour vyšlápli sopku v Guatemale s cílem opéct si právě ty Marshmallow a ještě jednou vidět lávu. Byla to moje už x-tá sopka, takže mi šlo už fakt jen o tyhle dva zážitky 😀 První se podařil, druhý úplně ne. Marshmallow jsme opekli v průduchu sopky, protože láva zrovna v tom období netekla. Navíc byla mlha a mraky, takže výhledy nula. Ale ani to mi výlet nezkazilo. Ty Marshmallow za to mega stály! A taky jsme si ze sebe mohly dělat prdel, protože ta cesta nahoru nám ani jedné tentokrát moc nešla a „výhledy“ jsme si fotily i tak 😀

Tak, já jsem si krásně zavzpomínala a věřím, že i vy jste se u toho pousmáli. Zkoušet nový věci mě vždycky bavilo a věřím, že mě to nikdy bavit nepřestane. Takže podobný článek určitě ještě někdy zopakuju 😀 Dejte mi do komentářů vědět, co z těchto zážitků byste chtěli mít vy a nebo co dalšího už jste zažili. Budu se těšit 🙂

Jsem lowcost cestovatelka plnící si své sny. Díky mým zkušenostem pomáhám ostatním s jejich prvními cestami, aby si mohli plnit ty své. Zároveň jim ukazuju, jak se zbavit strachů a změnit nastavení mysli. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.